Thursday, October 11, 2018

Jom Detox Dengan Shaklee

Assalamualaikum

Awak dah detox ke belum?
Kalau belum jom kita detox dengan set detox Shaklee

Best ooooo

Set ni boleh buat korang membuang 3-4 kali sehari
Tpi bukan CR menyakitkan korang MCM suplemen lain
Yg terpaksa korang berlari2 ulang alik ke toilet
Set Ni bantu lancar proses pembuangan korang tu

Yg bayk toksin
Lagi banyak proses pembuangan berlaku πŸ’©πŸ’©

Alhamdulillah

Hari ni hari ke.4 kak Ija on diet, berat badan kak Ija dah susut 1.8KG.

Susut inci pun akak dah rasai. Bila pakai baju dan seluar terasa longgar. Bestnya!

Korang?


Set detox shaklee

Set kurus Shaklee, bagaiman nak kurus, cara kuruskan badan
Set kurus Shaklee

Bagaimana nak turun berat badan
Breakfast

Bagaimana nak kurus
Lunch

Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

Cara Nak Jahit Bantal Viral Kedai ECO

Hai hai hai

Hari ni mood kak Ija nak Share Ngan korang MCM mana nak jahit bantal Viral Kedai ECO tu...


Mula-mula,

Sediakan karpet Dr kedai Rm 2. Mesti ada dua depan dan belakang
Bantal viral
Karpet 
Kedua

Fiber, span, kekabu untuk isi dalaman. Kalau x ada benda ni g beli. BeangB dan krim gunting benda wajib ada πŸ˜€πŸ˜πŸ˜‚

Bantal viral
Fiber untuk isi dalaman
 Ketiga

Cantumkan kedua karpet tu begini... Dan jahit.
Kak Ija sembat je bagi kemas....

Bantal viral
Bantal viral
 Boleh lihatkan... MCM mana akak jahit....

Kalau ada mesin jahit.... Jahit Ngan mesin jahit pun boleh. Guna mesin... Korang perlu teman-teman sikit. Sebab permukaan nya tebal bila dah bercantum

Tinggalkan ruang sikit... Untuk isi dalaman dia

Dah siap penuhkan dalamannya..... Sila jahit balik perit nya BG tertutup rapat. Kalau terdedah abis berterbang2an isi perutnya tadi.


Bantal viral
Bantal viral

Bantal viral
Bantal viral
 Akhir sekali...

Kejadiannya rupa ni... Cantikkan..

Ke.koramg tgk x cantuk. Sapa cakap x cantik..... Akak x Moh kawan Ngan korang 😒😭



Hah Tu je perkongsian akak petang ni

Kan dah DPT.satu ilmu. Boleh buat income kalau kita rajin

Ni pun akak jual.. nak order... CR je akak!


Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

Bantal Viral - Kedai ECO

Kalau dah kreatif kan .... Macam-macam boleh jadi.

MCM akak ni.... Suka benda-benda viral. Maka dengan itu... Akak mudah terjebak πŸ˜‚πŸ˜…

Baru-baru ni akak tertengok perkongsian kat group FB... Group ECO dan DIY.... Mereka jadikan lapik kaki sebagai bantal

Serius cantik giler. Tak pasal-pasal jadi BANTAL VIRAL

Lapik kaki tu dah le tebal... Lembut.... Buat bantal....kejadian terus cantik sangat

Ada yg buat karpet besar, ada yg buat alas kat dapur

MCM kak Ija... Kak Ija suka buat bantal kusyen dan bantal hiasan untuk kereta.

Fiber - bantal viral
Fiber akak guna


Fiber - bantal viral
Rupa fiber tu

Bantal viral.- kedai Eco
Isi perut belum dijahit

Bantal viral
Bantal viral

Bantal viral
Terus letak atas kusyen... Siap jadi hiasan


Kak Ija jahit tangan je..jahit sembat.... Kalau rajin... Jahitan jadi kemas... Nak kemas kan lagi... Kak Ija jahit guna mesin lepas tu. Bila karpet ni bertindih... Tebal... Susah nak jahit... Kena teman-teman ye

Ok.. tu je perkongsian kak Ija petang ni... Nanti kita kongsikan lagi ye


Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

Friday, October 5, 2018

Tote Bag - testimoni

Tote bag

Alhamdulillah...rasa happy sesangat bila cust bagi kata-kata positif pasal tote bag YG kak Ija jual.

Semua cakap cantik..... Siap ada kawan-kawan lain yg order

Tetapi apa kan daya... Stok x ada.

Jadi kak Ija stopkan dulu order. inshaAllah kalau ada stok kak Ija open order semula ye

Harap cust-cust kak Ija dpt bersabar.



Testimoni TOTE bag
Testimoni TOTE bag

Testimoni TOTE bag
Testimoni TOTE bag

Testimoni TOTE bag
Testimoni TOTE bag

Testimoni TOTE bag
Testimoni TOTE bag
Testimoni TOTE bag
Testimoni TOTE Bag


Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

Thursday, October 4, 2018

Kelebihan dan kebaikkan ZINC COMPLEX SHAKLEE







Jom kita rungkai kelebihan dan kebaikan zink kompleks shaklee

MASALAH JERAWAT: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk membantu dalam meredakan jerawat. Ia lebih baik dari penggunaan antibiotik.

EKZEMA: Ekzema atau ectopic dermatitis antaranya disebabkan oleh kekurangan zink dalam badan.

MENYEIMBANGKAN HORMON: Zink mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan.

KESIHATAN KULIT: zink berkait rapat dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

PENYEMBUHAN LUKA: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

GANGGUAN PROSTAT: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser. Dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

MENURUNKAN BERAT BADAN: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

KEHAMILAN: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

KESUBURAN & PEMBIAKAN: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
FUNGSI BIOLOGI: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stress, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

MENGAWAL JANGKITAN: Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

ANTIOKSIDAN: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

ENZIM: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

KELESUAN KRONIK: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil makanan yg kaya dengan zink.

RAMBUT: Botak disebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut

KEMEROSOTAN TULANG: Ia terjadi apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kemerosotan kehilangan fungsi tulang.

DIABETES: Membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin dan memperbaiki tahap kesihatan penghidap diabetes.

DERIA BAU: Membantu mengekalkan deria bau yang sihat dan sensitif.

RABUN MALAM: Pengambilan kira-kira 150-450mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.

manfaat zinc shaklee








Namun adalah lebih mudah jika anda mengambil Zink Shaklee setiap hari secara konsisten


Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

Wednesday, October 3, 2018

10 Kebaikkan Zinc Complex Shaklee

Zinc complex Shaklee
Zinc complex Shaklee

Zinc complex Shaklee
Zinc complex Shaklee


Yehawww

ZINC COMPLEX SHAKLEE kini kembali lagi

10 khasiat Zink kepada tubuh kita:

♀️Penting untuk sintesis protein dan pembentukan kolagen.
♀️Mempercepatkan proses penyembuhan luka dalaman dan luaran.
♀️Menghilangkan tanda putih di kuku jari anda. Dengan kata lain, jika anda mempunyai banyak white spots di kuku, maknanya badan anda kekurangan nutrisi Zinc.
♀️Mengembalikan selera makan. Kurang selera makan juga petanda badan kekurangan Zinc.
♀️Membantu masalah ketidaksuburan (infertility). Zinc memperbanyakkan kuantiti sperma lelaki.
♀️Membantu mengelakkan masalah prostat.
♀️Membantu di dalam rawatan masalah mental (promote mental alertness).
♀️Mengurangkan tempoh dan kekerapan diserang demam (immune booster).
♀️Mengurangkan masalah rambut gugur dan kehadiran uban sebelum waktunya.
♀️Membantu penghasilan insulin, penting untuk pesakit Diabetes.

Banyak betul khasiat Zinc rupanya, walaupun nampak macam tak berapa penting sahaja.

Zinc complex shaklee
Zinc complex Shaklee


Bagaimanakah nak dapatkan khasiat Zinc harian?

Sumber semulajadi bagi Zinc ialah daging merah, hati, makanan laut (terutama tiram), brewer’s yeast, biji labu, telur, susu rendah lemak dan ground mustard.

Namun, adakala kita tak dapat penuhi 100% nilai harian Zinc melalui makanan sahaja. Kebanyakan Zinc di dalam makanan musnah semasa diproses, dan adakala khasiat Zinc tue tak wujud langsung kerana tanah yang kurang nutrien.


Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

Tuesday, October 2, 2018

Siapa Yang Memerlukan Vitamin C Shaklee

Siapa yang perlukan Vita C ni sebenarnya?

Vitamin C Shaklee - Shaklee damansara
Vitamin C Shaklee


1. Perokok dan mereka yang bergaul dengan perokok (vita C mudah musnah oleh pencemaran udara iaitu asap rokok, jadi orang yang disekelilingnya akan terkena tempiasnya.) Jika cuaca berjerebu juga sebab itu disarankan orang ramai meningkatkan pengambilan vitamin C.

2. Ibu mengandung, ibu menyusu atau ibu selepas bersalin. Mengapa? Sebab pada tahap ini imun ibu adalah kurang berbanding dengan ketika di luar waktu tersebut.

3. Individu dalam proses penyembuhan penyakit atau selepas pembedahan.

4. Kanak-kanak. Vita C chewable ada dan memang sedap.

5. Orang yang mudah selesema dan demam. Untuk tingkatkan imun badan.

6. Pesakit berkaitan kardiovaskular seperti jantung, stroke, kolestrol tinggi dan darah tinggi.

7. Pesakit anemik (gejala kurang darah)

8. Orang yang ingin kulit gebu, anjal dan awet muda.

9. Orang yang nak improve sexual health

10. Orang yang nak kurus

11. Orang yang selalu stress dan moody

Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

Senarai Harga Produk Shaklee 2018 Dan Shaklee Price Terkini


Shaklee Damansara Shaklee kelana jaya
Senarai harga Shaklee terkini

Senarai harga Shaklee terkini

Senarai harga Shaklee terkini

Senarai harga Shaklee terkini

senarai harga Shaklee terkini

Senarai harga Shaklee terkini



Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

Tote Bag DIY Daripada Apron Kedai ECO

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Ada yg giler bag tak?

Lagi lagi TOTE bag?

MCM Kak Ija .... Kak Ija suka dengan tote bag. Sebab bag dia simple ...Boleh isi MCM macam. Tak MCM bag yg kita beli mahal tpi sayang nak isi macam-macam sebab takut rosak mahupun koyak kan

Ni TOTE bag yg kak Ija jahit sendiri ...




Totebag
Handmade TOTE bag

Tote bag
Handmade totebag

Tote bag
Handmade tote bag

Tote bag
Handmade tote bag



Totebag
Giler TOTE bag..like pun gile-giler

Alhamdulillah

Tahan lasak

Kak Ija pakai... Letak macam-macam dalamnya. Tpi x koyak..talipun tahan 😌

Kak Ija jahit... Kak Ija pakai... Tpi x sangka, ada yg tengok kak Ija pakai. Mana yg tak tau kak Ija jahit.... Diaorg akan ingat kak Ija beli. Yg tahu kak Ija jahit diaorg akan tanya jahit sendiri ke... Boleh buatkan UTK mereka jugak tak?

Alhamdulillah

Hasilnya ramai yg order. Sampai kak Ija x boleh nak adakan bagi yg diaorg mintak. Sebab terlalu byk. Brg pulak x berapa nak ada πŸ˜€

Rezeki anak2 kak Ija. Syukur atas rezeki .


Selain tote bag... TOPENG muka jerebu dan Shaklee pun kak Ija jual tau. Nak dptkan semua ni boleh hubungi kak Ija seperti ni dibawah!


Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya

Continue Reading

Monday, October 1, 2018

Luka Melecur Sembuh Dalam Masa Seminggu Dengan Basic H Dan Herbal Blend Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni kak Ija teruja nak Share dengan korang semua pasal tangan anak Ija terkena air panas masa kat sekolah agama. Masa tu dia nak bantu kawan dia tuangkan air panas kat dalam Maggie cup.. mungkin dia x perasan ... Tah MCM mana air panas tu terkena tangan dia😭😭

Ya Allah...sakitnya lah....

Bayangkan dari pukul 530ptg tu... Sampai rumah pukul 7ptg... X ada letak apa2. Kalau kita terkena sikit pun dah nangis.. menjerit πŸ™„πŸ™„πŸ˜₯

Anak kak Ija ni... Pape dia suka pendam...tahan je sakit.

Balik rumah...

Dia boleh ckp MCM ni Ngan kak ija... Mama kalau kak ngah cakap sesuatu... Mama jgn marah tau. Kak Ija tanya lah nak ckp apa... Dia ckp tadi masa kat sekolah, tangan kak ngah terkena air panas. Masa tu kak ngah nak tolong kawan kak ngah letakkan air panas dalam Maggie cup. X tau MCM mana blh terkena tangan. Sambil tunjuk tangannya. Sedihnya kak Ija masa tu. Terus marah dia.. tanya MCM mana blh kena.. xhati2 ke.. kak long kenapa x jaga adik. Sambil air mata ni jatuh lah marah sedih... Mcm2 perasaan ni ada tau πŸ˜₯😟😩😑😠

Testimoni Basic H Dan Herbal blend
Luka melecur terkena air panas


Gambar kat atas ni... Masa dia br balik sekolah agama....

Testimoni Basic H Dan Herbal Blend Shaklee
Luka melecur terkena air panas

Ni pulak... Masa br sampai klinik. Hari malam hari kejadian. Cepatnya gelembung tu naik tau. Huhuhu... Tengok pun sakitnya lah ☹️☹️☹️

Tanya kak ngah.... Sakit ke? Dia blh ckp...... Pedih sikit je mama.

Nurse ckp gelembung tu kena pecahkan. Kalau idak lambat baiknya. Nurse bawa g kecemasan dan pecahkan letak lah ubat sapu.

Tetapi....

Esoknya gelembung tu naik balik... Hish sudah nape naik balik. G klinik semula. Doktor ckp.. tangan kena kurang bergerak.. jgn tangan kebawah.... Tanya x Yah balut ke... Doktor ckp x Yah. Kalau balut... Berpeluh lagi lambat nak sembuh.

Ok... Kak Ija dgr je kata doktor...

Tetapi... Hah Ada tetapi lagi kan πŸ˜… byk le pulak tetapinya.

Testimoni herbal blend dan Basic H shaklee
Luka melecur terkena air panas

Hari ketiga... Sabtu malam... Kak Ija MCM rasa x senang hati. Tgk tangan kak ngah MCM teruk je... Pasal pe tangan nya Gini. Tanya kawan2 ..diaorg ckp MCM infection. Kena g klinik atau hospital..Suh doktor check balik.

Kak Ija malam tu.... G HKL.... Bawa kecemasan. Sebab kes melecur ni.. kak Ija diberikan keutamaan.

Ok malam tu doktor.. doktor check ...doktor  ckp ada infection sikit. Nanti on antibiotik. Pecahkan dan letak ubat sapu. Lepas tu diaorg balut luka tu.

Esok bangun pagi dah gini kejadian dia... Nampak ok sikit dah tangan kak ngah.

Testimoni herbal blend dan Basic H shaklee
Luka melecur terkana air panas


Lega hati mama tgknya. Pagi tu kak Ija dah start antibiotik. Set jam setiap 6 jam sebab x mau miss BG kak ngah antibiotik. Kak Ija ambil antibiotik yg syrub tu. Kalau yg biji tu...rupanya kak ngah x nak makan. Dulu pernah terjadi..ingatkan dia makan. Rupanya masa kak Ija sapu... Merata2 antibiotik dia kak Ija jumpa. Dia g buang .....HRmmmm Sabo jela.

Kak Ija start letak Aloe Vera...siang dan malam... Tengahari balik sekolah pagi dan agama kak Ija sapukan dengan Herbal blend... Malam seblm tido... Kak Ija akan bersihkan dengan air yg telah kak Ija letakkan titisan Basic H. Basic h ni boleh berikan kelegaan...elakkan rasa gatal kat tmpt luka dan kulit kering tu. Boleh hilangkan cream2 dan kotoran yg melekat kat tangan dia tu.

Buat setiap hari...... Memang kak Ija jaga baik-baik. Sebab x nak ada infection pun

Alhamdulillah....

Hari ke 7... Lihatlah lukanyaπŸ˜€

Testimoni Basic H Dan Herbal Blend shaklee
Luka melecur terkena air panas

Kulit2 dia yg rosak tu pun dah tertanggal... Kini proses penyembuhan

Testimoni Basic H Dan Herbal Blend shaklee
Kulit Melecur terkena air panas

Syukur alhamdulillah.....

Yg terkena air panas atau minyak panas boleh lah sapukan dengan Herbal Blend. Dan bersihkan luka Basic H

inshaAllah kedua tu selamat digunakan. Sebab Dr bahan organik. X merbahaya pun.



Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.azlizasahin.com

Cash on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading

25 KELEBIHAN VITAMIN C SHAKLEE UNTUK BADAN, KULIT DAN RAMBUT

Vitamin C shaklee
Kelebihan vitamin C shaklee


25 Kelebihan Vitamin C untuk badan, kulit dan rambut




Pernah dengar tak tentang Vitamin C? Tahu tak apa kelebihan dan kebaikan Vitamin C?
Okay, jom baca 25 kelebihan Vitamin C untuk badan, kulit dan rambut.


1. Imunisasi / Daya Tahan Badan

Dos yang betul bagi Vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka dan badan kita juga terpelihara dari bakteria, virus dan jangkitan.

Bukan sahaja untuk daya tahan badan kepada penyakit, ia diperlukan untuk bina kolagen, struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang di makan boleh bantu cepat baik luka, ia juga boleh lindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.

2. Demam Biasa

Vitamin C mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan, selsema dan kesakitan. Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan demam. Ia mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik demam.

3. Anti-oksida

Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yg memberi kesan tekanan oksidatif atau "sel karat". Ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok

4. Tekanan Darah Tinggi

Vitamin C boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kebarangkalian terkena penyakit tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.

5. Saluran Darah

Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini boleh menjauhkan penyakit atherosclerosis, kolestrol tinggi, sakit jantung dan sakit dada.

6. Keracunan plumbum.

Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah pembesaran terutama di kalangan kanak-kanak.

Ia menyebabkan masalah pembelajaran, IQ lemah dan tumbesaran terbantut di kalangan kanak-kanak. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika mempunyai keracunan plumbum.

7. Untuk Kurus

Vitamin C dan jus telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yg ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dan jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang kaya dengan Vitamin C boleh mengurangkan berat badan.

Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya vitamin C boleh merendahkan paras insulin, disamping menyimpan gula dan menukarkannya kepada lemak, insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk kurangkan berat badan.

8. Tekanan

Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Katarak

Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak, di mana kanta mata menjadi lebih legap, menyebabkan penglihatan kabur dan boleh jadi buta dikalangan orang dewasa.

Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi boleh menghalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata. 1000mg Vitamin C sehari boleh mengelak katarak dan mempertingkatkan penglihatan.

10. Barah

Ciri-ciri anti-oksida pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi badan dan mengelak sel barah tertentu terbentuk dalam badan.

Ia juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru, mulut, tekak, kolon/usus, perut dan esofagus. Vitamin C juga membantu penghasilan semula Vitamin E, salah satu antioksida yang sangat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada, tapi meningkatkan fungsi imun badan supaya boleh melawan sel barah.

11. Tenaga.

Vitamin C mengimbangkan sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.

12. Sakit Jantung

Vitamin C menghalang terkena sakit jantung dengan menghalang radikal bebal dari merosakkan dinding arteri yang boleh menyebabkan pembentukan plak. Nutrien ini menyebabkan kolestrol teroksida, kolestrol boleh menyebabkan serangan jantung.

Masalah tekanan darah tinggi juga boleh diatasi dengan Vitamin C. Vitamin C terbukti adalah cara paling murah menghalang kita dari terkena sakit jantung dan strok

13. Diabetes

Pesakit diabetes boleh mendapat manfaat dari Vitamin C kerana Vitamin C mengawal paras gula dan mengurangkan risiko diabetes dan memulihkan simptom sedia ada. Makan Vitamin C boleh menghalang glukosa dalam sel badan dan mengawal komplikasi diabetes.

14. Asma

Mereka yang mempunyai Vitamin C yang rendah mempunyai risiko terkena asma. Pengambilan Vitamin C yang tinggi boleh mengurangkan penghasilan histamin dalam badan yang menyebabkan keradangan.

15. Perlindungan dari matahari

Vitamin C melindungi kulit dari radikal bebas yang terhasil kerana kesan jemur pada cahaya matahari, pencemaran dan kesan merokok. Antioksida dalam Vitamin C melindungi kulit dari radiasi ultraungu dan kesan terdedah kepada cahaya matahari.

Vitamin C mengurangkan kesan sun burn disebabkan oleh radiasi ultra ungu dan seterusnya boleh menyebabkan barah kulit untuk jangka masa panjang.

16. Penghasilan Kolagen

Kolagen adalah komponen hydroxyproline dan hydroxylysine, 2 elemen untuk mengikat molekul yang menghasilkan kolagen. Ia menyebabkan kulit jadi gebu dan warna tona pada muka.

Kekurangan kolagen menyebabkan kulit kusan dan tidak bermaya. Kolagen melembapkan kulit dari dalam dan mengurangkan kedutan dan tanda penuaan.

17. Penyembuhan Luka

Badan menggunakan Vitamin C untuk menggantikan tisu yang rosak sekaligus menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Luka yang lambat sembuh adalah tanda kekurangan Vitamin C. Vitamin C meningkatkan keanjalan kulit dan mempercepatkan tisu terbentuk bagi penyembuhan yang cepat.

18. Melindungi dari perubahan warna kulit

Vitamin C melindungi DNA dari tindakbalas fotokimia yang menyebabkan tumor, perubahan warna kulit dan beberapa jenis barah kulit. Ia juga mengelakkan penghasilan Pyrimidine dimers yang menjadi punca utama penghasilan melanoma(masalah kulit).

Vitamin C juga mencerahkan kulit dari masalah jeragat dan tompok-tompok penuaan, membantu kelihatan lebih muda dan kulit lebih lembut.

19. Memperbaiki tekstur kulit.

Kolagen juga menghasilkan struktur saluran darah yang baik dan Vitamin C membantu sistem aliran darah. Saluran darah yang berada bawah kulit membawa oksigen dan nutrien yang menghasilkan kulit yang sihat. Tanpa nutrien yang cukup, kulit akan jadi kasar dan kering. Krim yang mengandungi Vitamin C memperbaiki rupa dan tekstur kulit.

Ia juga meningkatkan pembentukan elastin yang menebalkan, melindungi dan memulihkan sel kulit. Kesan tebal pada sel mengekalkan kelembapan, tingkatkan aliran darah pada kulit dan menjadikan kulit gebu.

20. Meningkatkan Pertumbuhan Rambut

Pengambilan Vitamin C yang tidak cukup mungkin menjadi punca utama pelbagai masalah rambut. Kekurangan Vitamin C menyebabkan rambut kering dan bercabang. Ia adalah tanda tidak sihat pada rambut

Radikal bebas terbentuk secara semulajadi apabila badan kita menukarkan makanan kepada glukosa untuk tenaga. Radikal bebas merosakkan rambut dengan menyebabkan ia nipis dan rapuh. Masalah ini akan mengganggu pertumbuhan rambut. Ciri-ciri antioksida pada rambut mengurangkan pembentukan radikal bebas dan mengurangkan kesannya kepada badan. Makan Vitamin C yang cukup dalam diet seharian penting untuk melindungi dari radikal bebas.

Mereka yang mengambil jumlah Vitamin C yang banyak mempunyai rambut yang sihat, kuat dan lebat.

21. Melawan Kelemumur

Folikel rambut sering tersumbat kerana kelemumur dan kulit kering yang mati. Ia boleh merosakkan folikel rambut jika tidak dirawat dan menghalang pertumbuhan rambut. Vitamin C membantu melawan bakteria atas kulit kepala.

Ia membuang kelemumur dan membantu rambut untuk tumbuh dengan sihat. Ia juga mengelakkan kulit kepala dari gatal dan kering kerana Vitamin C ada ciri-ciri anti-viral.

22. Mengurangkan Keguguran Rambut.

Vitamin C melawan kekurangan kelenjar adrenal. Ia penting untuk mengurangkan rambut gugur dan menggalakkan lebih banyak rambut tumbuh kerana kelenjar adrenal adalah punca untuk seimbangkan hormon dalam badan

23. Rambut yang lebat

Vitamin C membantu meningkatkan aliran darah dan menguatkan kapilari dari. Ia penting bagi menghasilkan rambut yang kuat dan lebat

24. Melawan Masalah Rambut

Vitamin C adalah nutrien penting rawat rambut rosak dan melawan masalah rambut. Pemakanan yang mengandungi Vitamin C yang cukup boleh mengelakkan alopecia dan masalah botak bagi lelaki.

25. Mengelak dari Uban

Vitamin C bukan sahaja mengelakkan rambut gugur malahan membantu untuk mengekalkan warna asal rambut dengan mengelakkan kesan penuaan pada rambut.


Untuk tempahan dan pertanyaan sila berhubung melalui:

Pengedar Shaklee ( SID : 927880 )

Call/sms : 019-3036830
www.wasap.my/60193036830
FB: Azliza Sahin
www.semestisihat.blogspot.com

Cas on delivery ➡️
Damansara, Kelana Jaya, Kota Damansara, Ara DAMANSARA, One Utama, Shah Alam, Subang bestari, Pantai Dalam & Petaling Jaya
Continue Reading