Saturday, September 16, 2017

MERAWAT GASTRIK DENGAN SHAKLEE

Apa itu penyakit gastrik ?

Gastritis atau penyakit gastrik yang dikenali umum adalah satu penyakit yang seringkali dikaitkan dengan pedih atau sakit pada bahagian perut atau ulu hati . Mengikut ilmu kedoktoran, penyakit gastrik adalah keradangan yang berlaku di lapisan permukaan perut. Penyakit ini boleh disebabkan oleh jangkitan kuman seperti Helicobacter Pylori, alergi, merokok atau ubat-ubatan (khususnya ubat tahan sakit, aspirin dan ubat tradisional yang mempunyai kandungan steroid).

Prostaglandin adalah sejenis bahan kimia seakan hormon yang bertanggungjawab untuk melindungi lapisan perut daripada tindakan hakisan asid gastrik (asid yang dirembeskan oleh sel di dalam perut).  Apa yang terjadi pada pesakit gastritis adalah disebabkan oleh ketidak seimbangan antara 2 faktor iaitu faktor yang melindungi dan faktor agresif yang menyebabkan keradangan pada lapisan permukaan perut.


SIMPTOM gastrik
    Sakit perut
    Perut rasa senak, kembung, kerap sendawa & kentut terutama selepas makan
    Hilang selera makan
    Rasa loya
    Najis hitam dan muntah berwarna gelap seperti kopi (ulser perut)


Siapa yang berisiko mengalami gastrik

    Mereka yang kerap mengambil ubat tahan sakit dalam tempoh yang lama contohnya aspirin (ubat untuk pesakit jantung yang mencairkan darah)
    Perokok dan banyak minum alkohol.
    Jangkitan bakteria Helikobakter Pilori (H Pilori) yang melemahkan lapisan mukosa.
    Mereka yang suka mengamalkan ubat tradisional terutama yang mengandungi akar kayu. Ia termasuk ubat tradisional Cina dan Melayu kerana kebanyakan ubat tradisional dicampur steroid untuk meningkatkan keberkesannya.


Selain dari ubat-ubatan klinik anda boleh memilih vitamin Shaklee untuk membantu anda hilangkan masalah gastrik. Vitamin Shaklee yang terbaik yang boleh membantu anda menghilangkan masalah gastrik shaklee untuk gastrik ialah:-

ESP - Membantu meneutralkan keasidan dalam perut . Membantu membina sel-sel yang baru akibat hakisan

Peppermint Ginger Plus - Membantu pencernaan dan merangsang pengaliran cecair pencernaan semulajadiOstematrix - Kalsium dan magnesium membantu meneutralkan asid dalam perut dan memudahkan pelawasan

 TESTIMONI

TESTIMONI GASTRIK
0 comments:

Post a Comment