Saturday, November 22, 2014

OMEGA GUARD DAN KESIHATAN JANTUNG.

Assalamuaikum.....
Kali ni Ija nak kongsikan pasal OMEGA GUARD DAN KESIHATAN JANTUNG. Hasil perkongsian MASTER BAITI dalam kelas whatsapp. Alhamdulilah, perkongsian yg berguna untuk Ija sharekan ngan korang semua......Isi dia cukup, cukup padat banyak yg kami tak tau rupanya.

Apa penyebab penyakit jantung @ strok?

Kerana kandungan kolestrol dalam badan/ darah yang tinggi

Untuk jantung :  Kolestrol dalam badan /  darah pada arteri tersumbat dan menyebabkan terlalu sedikit bekalan oksigen dan darah sampai ke jantung.

Untuk strok : Kolestrol mengumpulkan plak pada otak yang menyebabkan otak tidak mendapaat darah dan oksigen yang mencukupi.


point dia memang saluran darah tersumbat

Kenapa penyakit jantung dan penyakit strok ada kaitan?
Kerana punya penyakit ni sama
- kolestrol yang meyempitkan saluran darah

Kenapa penyakit jantung dan Strok  amat ditakuti?
Kerana TIADA TANDA-TANDA awal serangan bagi penyakit jantung dan Strok. Jadi BAHAYAKAN!!!!!!!

Apakah  penyelesaian kepada penyakit merbahaya ni?
1)  Bersenam @ bersukan dengan kerap
2)  Memakan makanan tambahan yang mampu menyerap atau mengurangkan kadar kolestrol dalam darah / badan

***Sudah tentu produk SHAKLEE menjadi pilihan.

PERBEZAAN ANTARA LEMAK DAN KOLESTROL

Apa itu lemak?
- Lemak merupakan sebatian organik yang terdiri daripda karbon, hidrogen dan oksigen dan ia merupakan sumber asas tenaga dalam sesuatu makanan. Lemak  juga boleh terbahagi kepada lemak baik atau lemak jahat. Lemak  baik ialah lemak tidak tepu manakala lemak jahat ini pula ialah lemak tepu.

- Lemak tepu ini merupakan diet utama yang menyebabkan low density lipoproteins (LDL) kolestrol yang tinggi dan harus dihadkan kepada 10 peratus kalori harian kita. Lemak tepu ini juga  meningkatkan high density lipoproteins (HDL) kolestrol seperti lemak lain lakukan, menurut the harvaard SChool of PUBLIC HEALTH , lemak tepu termasukdaging, mentega, keju, minyak kelaoa sawit, dan minyak kelapa. Menurut  Maiyo klinik, lemak tepu ini boleh menyumbat saluran arteri dan meningkatkan risiko serangan jantung.

Apa itu kolestrol?
Kolestrol ialah sebatian berlilin ( waxy) yang secara semulajadinya dihasilkan dalam badan manusia untuk membantu membina dan melindungi membrane sel. Kolestrol bertindak sebagai perintid kepda hormone seperti estrogen dan testosteron. Oleh kerana kolestrol dihasilkan oleh badan, maka kita tidak perlu memakan makanan yang mengandungi kolestrol ilah keju, telur, mentega dan daging merah.

 Terdapat dua jenis tahap kolestrol dalam darah, HDL ( High density Lipoprotein) kolestrol merupakan kolestrol jenis yang sihat yang mana akan menyingkirkan kolestrol yang tidak sihat daripada jantung. Menurut the American Heart Association, LDL ( low density lipoprotein) kolestrol menyebabkan lemak berkumpul pada arteri dan boleh membawa kepada sakit jantung. Menurut the Mayo Klinik, Makanan yang mengandungi lemak tepu akan meningkatkan kolestrol paling tinggi.

Jadi, adakah kedua-duanya sama?
Menurut Maiyo klinik, kolestrol bukan satu bentuk lemak tetapi ia merupakan satu sebatian yang dijumpai dalam makanan yang tinggi dengan lemak tepu. Jadi, diet yang berlemak  dan berkolestrol banyak dijumpai dalam makanan yang sama dan makanan yang berlemak boleh meningkatkan kolesterol dalam darah.


Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.
"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA

0 comments:

Post a Comment