Friday, November 28, 2014

OMEGA GAURD MEMBANTU REDAKAN ASTHMA/LELAH

Assalamualikum...

Hari ni Ija nak share ngan korang Kaitan Omega GuarD dan Asthma hasil perkongsian dalam kelas Online malam selasa hari tu......






APA SEBENARNYA ASMA/LELAH NI?

- Sukar untuk bernafas
- Saluran pernafasan yang kronik dimana saluran menjadi sensitif
- Saluran pernafasan mengecut  dan membengkak





Asthma merupakan penyakit saluran pernafasan yang kronik, dimana saluran pernafasan tersebut menjadi sensitif kepda alergen (faktor persekitaran, makanan etc). ini menjadikan saluran pernafasan tersebut mengecut, bengkak dan mengeluarkan mukus apabila terdedah kepada alergen-alergen tersebut. Ini menjadikan penghidap asthma susah untuk bernafas apabila mendapat serangan asthma.

Mengikut sumber-sumber:-
10-20% kanak-kanak diserang asthma, diaorang akan sembuh bila diaorang semakin besar.
Dan ada juga yang kena asthma dari kecik sampai besar dan akan berterusan, jadi hendakla menjaga pemakanan untuk elakkan asthma.


APA PUNCA  ASTHMA/ LELAH?
  • Alahan dihidu seperti kutu habuk ( house dust mlte), debunga, spora kulapuk ( mould spores), epithelials binatang peliharaan
  • Udara sejuk melampau
  • bulu binatang
  • Merokok dan asap rokok, asap bakaran sampah
  • Selsema atau jangkitan sistem pernafasan
  • Tekanan Emosi
  • Senaman 
  • Salah satu penyakit keturunan

APA YANG MENYEBABKAN SALURAN PERNAFASAN ITU TERSEKAT?

Bila otot mengejang, saluran udara akan jadi sempit sekaligus menghalang pernafasan. Dan udara dalam paru-paru akan berkurangan. Jadi sebab pesakit boleh pengsan. 

Selain itu..... Kahak-kahak atau lendir yang terkumpul pun salah satu penyebab saluran tersekat. Otot yang mengelilingi saluran itu akan menguncup/menyempit dan menyebabkan saluran jadi sempit. Dari situ dada jadi sesak!

**Kalau budak-budak bila diaorang bernafas bunyi lain macam tu cepat-cepat cek ye.


CARA-CARA RAWATAN UNTUK KANAK-KANAK ASTHMA....

Jika  serangan ini berlaku semasa anak tidur, dudukkan anak dan sokong belakangnya dengan bantal. Anda juga boleh mendudukkan anak anda di atas kerusi dan lengannya diletakkan pada belakang kerusi supaya beban pada dadanya diringankan. Ini membolehkan otot dada mengeluarkan udara dengan lebih cepat.

Bertenang, keresahan hanya akan membuatkan anak anda lebih takut, cuba alihkan perhatian anak kepada benda lain. Miasalnya, menyanyikan lagu untuk membantu anak melupakan keadaan nafasnya yang berdehit.


TANDA-TANDA AMARAN AWAL ASTHMA ADALAH SEPERTI;-
  • Batuk yang kerap, terutamanya pada waktu malam
  • kehilangan nafas anda dengan mudah atau sesak nafas
  • Berasa sangat letih atau lemah apabila berjalan
  • Berdehit atau batu selepas senaman
  • Rasa letih, mudah marah, cepat marah, atau muram
  • Penurunan atau perubahan fungsi dalam paru-paru mengikut ukuran yang diukur pada meter aliran.
  • Tanda-tanda selsema atau alahan (bersin, hidung berair, batuk, kesesakkan hidung, sakit tekak dan sakit kepala
  • Masalah tidur

APA PRODUK SHAKLEE UNTUK ASTHMA/LELAH?

UNTUK KANAK-KANAK
  • Omega Guard
  • Meal Shakes
UNTUK DEWASA
  • Omega Guard
  • Vitamin C
  • B complex
IANYA BERFUNGSI

1) OMEGA GUARD
  • Mengurangkan keradangan di salur nafas
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Membantu menyihatkan paru-paru
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis,SLE (lupus erythemarosus)
2) B COMPLEX
  • Membantu pengeluaran antibodi
  • Membantu membersihkan ruang pernafasan
  • Bertindak sebagai anti-stress
  • Memelihara sistem saraf
  • Membantu pembentukkan protein dalam badan
3) VITAMIN C
  • Mengawal  pengeluaran histamin ( anti histamin )
  • Membantu  menguatkan sistem imun
  • Mempercepatkan penyembuhan tisu badan
4) ALFALFA
  • Kaya dengan klorofil yang membantu mengurangkan sakit resdung, eczema, allargy dan selsema



APAKAH MATLAMAT MERAWAT ASTHMA?

- Mengelakkan kemasukan ke hospital dan keperluan mengambil gas di kecemasan
- Mengurangkan dan mengelakkan ketidakhadiran ke sekolah
- Mengelakkan tidur yang terganggu
- Memberi peluang budak-budak asma mengambil bahagian sepenuhnya dalam activiti harian termasuk bermain, bersenam dan bersukan.


Alhamdulillah. .. harap info ini dapat membantu anda dan orang kesayangan anda.



Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA

Continue Reading

Thursday, November 27, 2014

APA BESTNTA ESP NI YE?

Assalamualaikum. ..




Khasiat dan Kebaikan ESP

Apa yang best sangat ESP ni yer. Jom kita tengok antara khasiat dan kebaikan yang membuatkan ramai orang jatuh cinta dengan ESP:)

- ESP menjadikan kulit wajah cantik dan berseri serta awet muda
-ESP membantu menghilangkan parut jerawat; parut terjadi akibat kekurangan protein untuk membentuk sel baru yang sihat bagi menggantikan sel mati
-ESP memberikan tenaga, menjadikan badan sihat, cergas dan kurang letih
-ESP membantu untuk kuruskan badan, cepat kenyang
-ESP membantu mempercepatkan penghasilan susu untuk ibu menyusu, sebagai milkbooster
-ESP membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu mengandung di tahap optimum
-ESP menganjalkan dan mengembalikan kecantikan payudara anda
dan banyak lagi.....



Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA

Continue Reading

Monday, November 24, 2014

LEGAKAN SENGGUGUT ANDA DENGAN SHAKLEE



Apa itu senggugut?

Sakit ketika datang haid atau senggugut adalah satu masalah yang biasa dialami oleh banyak wanita dan lazimnya dialami oleh gadis yang baru meningkat remaja. Keadaan ini digelar " primary spasmodic dysmenorrhea" dan tidak semestinya menandakan sesuatu penyakit. Ianya dibahagikan kepada dua bahagian seperti senarai dibawah.

Senggugut jenis Pertama dalam beberapa tahun pertama selepas akil baliq, pusingan haid seseorang gadis masih belum teratur lagi. Haid mungkin akan datang tiga atau empat bulan sekali. Senggugut biasanya mula dirasai 2-3 tahun kemudian.

Rasa sakit sewaktu datang haid ini adalah disebabkan olih kuncupan rahim yang begitu kuat sekali untuk mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur sedikit tisu daripada selaput endometrium . Darah haid ini perlu keluar menerusi saluran pangkal rahim yang biasanya masih sempit dikalangan gadis remaja. Kuncupan rahim yang kuat ini adalah disebabkan olih sejenis hormon yang digelar dengan nama “Prostaglandin”.

Kesakitan ini berbeza antara seorang wanita dengan yang lain. Ada yang mungkin rasa sakitnya ringan sementara yang lainnya akan mengalami sakit yang teruk hingga tergolek-golek. Jangka waktu sakit juga berbeza, ada yang mengalami sehari, ada pula yang mengalaminya setiap kali datang haid bergantung kepada keadaan.


Tanda-tanda senggugut selalunya macam ni,

- sakit bahagian perut,
- pinggang dan bahagian belakang badan
- Adakalanya badan menjadi sejuk
- Ada juga yang kerap pitam semasa senggugut. Jadi, jenis yang pitam ni janganlah keluar waktu period tu ye.


Adakah anda perlukan Supplemen untuk melegakan senggugut anda?

Mai kita baca bagaimana ketiga2 vitamin ini bertindak?

1. Shaklee GLA Complex

Pati biji borage, iaitu biji tumbuhan yang merupakan sumber terkaya bagi GLA semulajadi.
Wanita yang menghidap senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik ( sejenis asid lemak yang penting ) dengan baik untuk menjadi GLA. Oleh itu, pengambilan GLA tambahan dapat meringankan symptom senggugut.
Ianya juga dapat mengurangkan kesensitifan payudara dan mengawal keinginan makanan manis-manis

2. Shaklee Ostematrix

Wanita yang mengambil calcium yang mencukupi dapat mengurangkan masalah senggugut.
Sebelum haid bermula, PARAS BEKALAN KALSIUM AKAN MENURUN menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain symptom senggugut. Oleh itu, pengambilan kalsium tambahan dapat mengawal turun naik perasaan serta symptom-simptom yang lain
Selain itu, wanita yang menghidap senggugut juga kekurangan Magnesium.

3. Shaklee B-complex

- Vitamin B-complex khususnya vitamin B5 ( asid panthothenik ), B6 dan B12 telah terbukti menghasilkan kesan terbaik ke atas senggugut.
- Vitamin B5 membantu mengurangkan rasa tertekan dan ianya diperlukan oleh kelenjar adrenal.
- Vitamin B6 membantu mengurangkan penyimpanan air, menambahkan aliran oksigen kepada organ wanita, juga membantu menstabilkan paras estrogen ke tahap normal.
- Vitamin B6 juga meringankan symptom-simptom fizikal dan mental termasuk kembung perut, pening, kerimasan dan perasaan marah-marah.
- Vitamin B12 membantu meringkankan tekanan, menghindar anemia dan ianya diperlukan untuk semua fungsi badan


CARA MENGATASI SENGGUGUT TANPA UBAT.
  • Cara lain adalah dengan mengubah cara hidup kepada gaya hidup sihat terutama daripada segi pemakanan.
  • Perbaiki diet : Jangan cuba untuk hilangkan berat badan secara drastik. Makan makanan yang mengandungi banyak protein dan tinggi kandungan seratnya. Makan banyak sayur-sayuran, kekacang, ikan salmon, ikan sardin dan parsli.
  • Kurangkan garam.
  • Variasikan pilihan minuman : Banyakkan minum jus buah-buahan. Ia lebih enak dan sihat berbanding aiskrim atau minuman berkarbonat. Elakkan teh, kopi dan minuman beralkohol beberapa hari sebelum period kamu.
  • Ambil Vitamin Tambahan. Ambil Vitamin B dan E. Kamu juga boleh menambah magnesium dan kalsium dalam diet kamu. Beritahu doktor kamu sebelum mengambil sebarang vitamin. Sesetengah vitamin boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan kamu yang lain dan mengakibatkan kesan sampingan jika diambil berlebihan.
  • Bagaimana dengan lemak yang berkualiti? Ya! Banyakkan makan salmon dan tuna. Ia mengandungi lemak asid omega 3 yang tinggi dan boleh mengurangkan kesakitan dismenorea. 
  • Kekal aktif. Kamu boleh meneruskan aktiviti harian dan kekal cergas semasa kamu didatangi period. Joging dan berjalan bersiar-siar juga membantu. Kamu boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya sejam untuk bersenam. Bersenam telah terbukti dapat mengurangkan kesakitan dismenorea.
  • Berhenti merokok.
  • Tenangkan fikiran. Belajar untuk meditasi. Kamu juga boleh mendengar lagu atau meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan dengan menonton filem kelakar. Bergelak ketawa juga dapat menenangkan urat saraf.
  • Tuam perut. Dapatkan tuala dan rendam di dalam air suam. Perah tuala dan letakkan tuala di atas bahagian yang sakit. Lakukan sehingga kesakitan reda.
  • Tarik nafas dalam-dalam. Baring dan tenangkan diri kamu. Jika kamu pening, padam lampu di dalam bilik dan jauhi bunyi bising. Kesakitan akan berkurang selepas kamu mengambil pil penahan sakit.
*Info : Kotex Malaysia


Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)

Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA






Continue Reading

20 TANDA KEHAMILAN AWAL (CIRI-CIRI WANITA HAMIL MUDA)

Kehamilan adalah sebuah periode dimana seorang wanita membawa embrio di dalam rahimnya. Bagi pasangan suami-istri yang telah menikah, kehamilan ini adalah saat yang ditunggu-tunggu, meskipun ada yang menundanya. Begitu dinantikannya, sehingga tidak mau ketinggalan momen ini dan pada akhirnya mencari tahu seperti apa sih tanda awal kehamilan itu? Seperti apa sih ciri-ciri wanita hamil muda itu?

Nah, untuk menambah pengetahuan dan rasa penasaran Anda mengenai ciri wanita hamil, berikut ini kami informasikan 20 tanda awal kehamilan yang umum terjadi pada wanita hamil.




1. Payudara bengkak dan lembut

Nyeri atau kesemutan di payudara adalah salah satu gejala kehamilan yang paling umum. Di awal kehamilan, payudara akan mengisi dan berubah bentuk karena mempersiapkan diri untuk menghasilkan ASI. Payudara pun bisa menjadi sangat lembut dan sensitif selama beberapa bulan. Namun perlu dicatat, menurut ahli laktasi, Teresa Pitman, tidak semua wanita mengalami perubahan ini, terutama jika mereka telah menggunakan pil KB. Selain payudara yang membengkak, salah satu tanda lainnya adalah dengan area aerola warnanya menjadi lebih gelap.

2. Perubahan Bentuk tubuh

Bukan hanya perut yang membesar ketika seorang wanita mengalami kehamilan. Namun beberapa daerah lain seperti bokong, paha dan dada serta lengan biasanya akan ikut mengalami pembengkakan.

3. Buang Air Kecil Makin Sering & Konstipasi
Saat hamil, janin yang tumbuh di rahim akan menekan kandung kemih sehingga frekuensi buang air kecil pun akan bertambah. Kandung kemih juga lebih cepat dipenuhi urine dan keinginan untuk buang air kecil menjadi lebih sering.

4. Mudah Lelah

Di awal kehamilan, Anda akan merasa mudah lelah. Rasanya Anda ingin bermalas-malasan saja di tempat tidur. Hal ini terjadi kerana tubuh sedang menyesuaikan diri dengan adanya makhluk baru. Peningkatna hormon progesteron juga sering dihubungkan dengan tanda keempat ini. Selain itu Anda bisa jadi mudah lelah karena menurunnya kadar gula darah dan tekanan darah.

5. Mual (Morning Sickness)

Mual adalah gejala kehamilan yang paling umum. Rasa mual itu terjadi kerana peningkatan hormon HCG (Human Chorionic Gonadotrophin). Peningkatan hormon HCG ini menyebabkan efek pedih pada lapisan perut sehingga menimbulkan rasa mual. Biasanya rasa mual ini akan pergi seiring Anda memasuki trimester kedua kehamilan. Selain mual, Anda juga merasa lebih sensitif pada bau tertentu. Sejumlah peneliti menduga, gejala ini terjadi agar wanita hamil tidak mudah makan sembarangan sehingga melindungi bayi dari racun yang berbahaya.

6. Terlambat Haid

Salah satu tanda kehamilan yang paling jelas adalah terlambat datang bulan. Namun tidak semua keterlambatan tersebut diartikan sebagai kehamilan. Anda bisa saja telewat haid kerana stres, diet atau gangguan hormonal. Selain itu, beberapa wanita juga bisa mengalami pendarahan atau spotting (timbul bercak darah). Segera konsultasikan ke dokter mengenai masalah tersebut.

7. Perubahan Mood

Wanita hamil memiliki mood yang mudah berubah. Bisa saja di satu waktu Anda merasa sangat bahagia, namun beberapa waktu kemudian Anda jadi marah pada suami hanya kerana masalah sepele. Tidak perlu mengkhawatirkan perubahaan mood ini kerana normal. Mood berubah kerana terjadinya perubahan hormon secara drastis di tubuh Anda. Kalau Anda belakangan merasakan hal tersebut, itu terjadi kerana tubuh sedang menyesuaikan diri dengan kehadiran hormon baru.

9. Munculnya bercak darah atau flek

Bercak darah ini muncul sebelum menstruasi yang akan datang, biasanya terjadi antara 8-10 hari setelah terjadinya ovulasi. Bercak darah ini disebabkan oleh implantasi (implantation bleeding) atau menempelnya embrio pada dinding rahim. Munculnya bercak darah pada saat kehamilan kadang disalah artikan sebagai menstruasi.

10. Kram Perut

Selain itu, keluarnya bercak darah biasanya diikuti oleh kram perut. Kram perut pada kondisi terjadinya kehamilan akan terjadi secara teratur. Dan kondisi kram perut ini, akan terus berlanjut sampai kehamilan trimester kedua, sampai letak uterus posisinya berada ditengah dan disangga oleh panggul.

11. Pusing dan sakit kepala (Headaches)

Gangguan pusing dan sakit kepala yang sering dirasakan oleh ibu hamil diakibatkan oleh faktor fisik; rasa lelah, mual, lapar dan tekanan darah, rendah. Sedangkan penyebab emosional yaitu adanya perasaan tegang dan depresi. Selain itu peningkatan pasokan darah ke seluruh tubuh juga bisa menyebabkan pusing saat ibu berubah posisi.

12. Sembelit

Sembelit terjadi akibat peningkatan hormon progesterone. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim, juga berdampak pada mengendurnya otot dinding usus sehingga menyebabkan sembelit atau susah buang air besar. Namun keuntungan dari keadaan ini adalah memungkinkan peyerapan nutrisi yang lebih baik saat hamil.

13. Sering meludah (hipersalivasi)
Tanda kehamilan ini terjadi akibat pengaruh perubahan hormon estrogen, biasanya terjadi pada kehamilan trimester pertama. Kondisi ini biasanya menghilang setelah kehamilan memasuki trimester kedua

14. Naiknya temperatur basal tubuh

Jika terjadi kehamilan atau ovulasi, maka suhu basal tubuh ibu akan meningkat. Kondisi ini akan bertahan selama terjadinya kehamilan. Kondisi ini tidak akan turun ke kondisi sebelum terjadinya ovulasi.

15. Sakit punggung

Biasanya, Anda tidak punya masalah dengan sakit punggung. Namun kini, punggung bagian bawah terasa nyeri. Jika Anda benar hamil, gangguan ini akan menetap hingga melahirkan kelak.

16. Ngidam atau menolak makanan tertentu

Tanpa alasan yang jelas, mendadak Anda sangat menginginkan makanan tertentu, yang sebelumnya mungkin bukan makanan favorit Anda. Atau sebaliknya, Anda tiba-tiba tak tahan dengan makanan yang selama ini jadi kegemaran Anda.

17. Sensitif pada bau

Anda tak tahan pada segala macam bau, terutama aroma makanan tertentu. Saking tak tahannya, bau tertentu bisa membuat Anda mual dan muntah!

18. Gejala PMS

Anda merasakan gejala PMS yang sama seperti yang Anda rasakan setiap bulan. Perut kembung, sakit pinggang, nyeri pada payudara, bahkan nafsu makan yang meningkat. Tapi, kok belum haid juga, ya?

19. Positif tes kehamilan

Hasil uji test pack menunjukkan tanda positif! Apakah itu artinya Anda benar-benar hamil? Belum tentu! Anda baru akan mendapat jawaban yang akurat, setelah pergi ke doktor untuk melakukan pemeriksaan USG.

20. Ada janin yang berkembang di dalam rahim Anda

Pemeriksaan USG menunjukkan titik kecil yang bergerak-gerak di dalam kantung kehamilan? Selamat! Jaga perkembangan si kecil hingga tiba waktunya bersalin ya, Ma!

Ke-20 poin di atas merupakan gejala awal kehamilan yang umum dan biasa terjadi pada wanita yang sedang hamil muda. Namun tentu tidak semua wanita akan mengalami hal tersebut. Untuk memastikannya, periksakan segera ke doktor kandungan atau bidan Anda.

sumber kredit:-http://gejalapenyakitmu.blogspot.com
Continue Reading

Sunday, November 23, 2014

KHASIAT OMEGA 3 DALAM OMEGA GUARD SHKALEE

Assalamualaikum....

Pagi ni, Ija nak ceritakan dan kongsikan untuk anda khasiat yang terdapat pada Omega Guard Shaklee. Mungkin masih ramai yang tak tau atau pun ragu-ragu...... korang jgn risau, Omega guard kami dijamin selamat untuk anda..........

Jom kita baca apa Khasiat Omega Guard ni:-



Khasiat Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee

Sekiranya anda sukar untuk mendapatkan sumber makanan yang ada Omega, Shaklee ada vitamin iaitu Omega Guard yang mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan. Berikut adalah khasiat Omega 3 yang terdapat dalam Omega Guard Shaklee.



  • Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita 
  • Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan 
  • Mencegah salur darah dari tersumbat 
  • Omega 3 dapat mengelakkan strok 
  • Mengekalkan tekanan normal darah 
  • Membantu mengurangkan ketegangan urat leher 
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung 
  • Merendahkan kolesterol 
  • Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan 
  • Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL 
  • Mengawal masalah obesiti 
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung 
  • Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin 
  • Meningkatkan perkembangan memori janin dan kanak-kanak 
  • Meningkatkan sistem imum tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak 
  • Membantu penyihatkan paru-paru 
  • Omega boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll 
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus) 
  • Omega 3 membantu memperbaiki penyakit buah pinggang 
  • Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon 
  • Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan 
  • Membantu pakreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
  • Memelihara fungsi-fungsi sendi 
  • Mencegah penyakit gout 

Apa tunggu lagi...

Kenapa tidak dapatkan dengan harga promosi? Sebotol RM136..... inginkan harga promosi.......


Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA
Continue Reading

OMEGA GUARD SHAKLEE, MINYAK IKAN TERBAIK DUNIA

Kenapa terbaik dunia ye? Meh saya senaraikan sebab-sebabnya:

Omega Guard Shaklee diekstrak daripada ikan laut air sejuk di perairan Jepun iaitu Sardin, Mackerel, Herring, dan Anchovies. Tidak seperti kebanyakkan minyak ikan dipasaran yang diperbuat daripada hati minyak ikan.
Omega Guard Shaklee 3 kali lebih tumpat.
Omega Guard Shaklee mengandungi 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, dan lain-lain.
Omega Guard Shaklee dihasilkan melalui kaedah ultratulen bergred farmaseutikalteknologi terkini.


Manfaat Utama Omega Guard Shaklee


Kaya dengan asid lemak Omega 3


  • Mencegah penyakit saluran darah dan strok
  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak
  • Membantu perkembangan memori
  • Meningkatkan sistem imun badan
  • Menyihatkan paru-paru
  • Menentang kanser
  • Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis)
  • Mencegah insomnia
  • Membantu mengurangkan tekanan
  • Perbandingan Omega Guard Shaklee



Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA
Continue Reading

REFLEKSOLOGI UNTUK BAYI




Mulakan dengan menyokong kaki kanan dengan tangan kiri anda dan menggunakan tangan kanan anda letakkan ibu jari atau jari telunjuk di bahagian bawah kawasan tumit selaras dengan kaki bayi kecil. Menggunakan pergerakan ke hadapan menjalar sehingga ke atas kaki bayi. Teruskan menggunakan kaedah yang sama dari tumit ke atas setiap kaki. Anda boleh mengulangi langkah ini 2 atau 3 kali jika bayi anda tak meragam. Ulangi pada kaki kiri.

Kebaikan Urutan Refleksologi Bayi:

Merangsang Bayi menjadi semakin peka dan bijak
Merangsang imun sistem bayi
Meningkatkan peredaran darah dan pernafasan
Merangsang pertambahan berat badan bayi.
Merangsang tindak balas dan koordinasi bayi.
Melegakan ketidakselesaan atau sakit
Merangsang penghadaman dan perkumuhan bayi
Membantu mengatasi "bloating-gas"/ colic
Mengurangkan tekanan atau bayi meragam
Menguatkan "bonding" antara bayi dan ibu bapa.

Jom buat refleksologi bayi anda hari ini

Sumber: http://www.mamapeduli.info
Continue Reading

Saturday, November 22, 2014

15 PUNCA KENAPA SUSAH NAK KURUS!

Assalamualaikum. .....
coretan petang sabtu...... 15 penyebab, wasabab kenapa korang susah nak kurus walaupun dah berdiet bagai....





Kenapa susah nak turun berat badan walaupun setiap hari diet? Ini keluhan biasa dalam proses menurunkan berat badan. Walaupun anda seorang yang rajin bersenam tetapi berat badan bukan saja tak nak turun, malah terus bertambah pula! Mungkin sebenarnya terdapat banyak kebiasaan buruk yang anda ‘terlupa’ semasa di dalam proses diet atau menurunkan berat badan. Okay, berikut kami ingin kongsikan 15 punca mengapa anda sukar menurunkan berat badan.


1. Pengambilan air soda

Soda memang sinonim dengan minuman yang mengandungi banyak kandungan gula. Dalam segelas minuman soda terdapat sebanyak 65 kalori. Walaupun begitu, kalori tersebut tidak menjadikan perut anda kenyang. Jadi walaupun anda mengambil soda, keinginan anda untuk makan dalam kuantiti yang banyak tetap ada. Jika anda mengambil 2-3 gelas soda sehari, mungkin berat badan anda bertambah hingga 30% dari biasa.


2. Kurang tidur

Tidur kurang dari 5 jam sehari mempengaruhi minda anda dan sekaligus mengawal keinginan untuk makan malam. Jadi semakin sikit masa anda tidur, semakin banyak masa anda makan.


3. Tidak bersarapan

Seseorang yang melambatkan sarapan, berisiko 4 kali ganda lebih tinggi dari mereka yang mengambil sarapan untuk mendapat penyakit obesiti. Dengan membiarkan perut kosong pada waktu pagi ia akan melambatkan metabolisme badan dan menahan rasa lapar dan sekaligus menyebabkan anda makan banyak pada waktu tengahari.


4. Makan terlalu cepat

Kunyah makanan perlahan-lahan. Ini tak, kalau makan tu terlalu sedap, kita kunyah bukan main cepat lagi, adakala tu tak sempat kunyah dah telan terus. Jika anda kunyah makanan anda perlahan-lahan, anda akan mengambil lebih sedikit kalori setiap kali anda makan. Sekurang-kurangnya masa selama 20 minit diperlukan untuk perut mendapat isyarat dari otak bahawa anda sudah kenyang.


5. Kurang minum air putih

Dalam kajian, seseorang yang menjalani diet dan minum 2 gelas air sebelum makan akan membuatkan berat badannya kurang 30% lebih banyak berbanding mereka yang tidak minum.


6. Berkawan Dengan Mereka Yang Sama Berat Badan

Kajian di dalam New England Journal Of Medicine menunjukkan bahawa seseorang itu lebih cenderung untuk menjadi obesiti apabila mereka berkawan dengan orang yang ada obesiti. Ha, tapi itu tak bermaksudlah anda tidak boleh berkawan dengan mereka yang berbadan besar. Tetapi gaya hidup dan pola pemakanan kawan sangat mempengaruhi tau. Jadi untuk mengelakkan perkara ini terjadi, ajaklah kawan pergi bersenam ke, amalkan pola pemakanan sihat.


7. Makan Ketika Tertekan/Stres

Ketika stres, ada di antara kita lebih gemar makan makanan manis untuk membantu hilang stres. So ketika keinginan makan makanan manis tu datang ketika stres, alihkan fikiran dengan melakukan aktiviti senaman ataupun tidur. Aktiviti senaman amat baik untuk badan dan membuatkan fikiran anda lebih baik.


8. Kurangkan Pengambilan Karbohidrat

Tahu tak dengan pengambilan karbohidrat secara berlebihan seperti mi, nasi putih dapat meningkatkan hormon serotinin yang menyebabkan anda ingin makan lagi? Jadi gantikan karbohidrat sederhana dengan karbohidrat kompleks seperti beras perang atau oatmeal.


9. Terlalu banyak menonton televisyen

Ketika menonton televisyen, fikiran anda lebih tertumpu di hadapan televisyen. Jadi anda lebih cenderung makan makanan ringan semasa menonton televisyen kadang-kadang sampai terlebih-lebih tanpa disedari.


10. Pinggan Yang Digunakan Bersaiz Besar

Pinggan besar, makin banyak makanan yang boleh diisi. Bila banyak makanan boleh diisi, banyak lah yang kita makan. Bila makan banyak, badan jadi gemuk. Simple kan? Maksud saya simplekan cara untuk menjadi gemuk.


11. Pesan Combo Makanan

Biasanya menu combo di restoran lebih murah dari harga makanan ala carte dan mempunyai bermacam side menu tambahan. Tapi jangan lupa dengan menu combo tu, anda akan mengambil lebih banyak kalori dan dah tentu jugaklah anda akan menghabiskannya kerana tidak mahu membazir. Faham tak konsepnya disitu?


12. Minum Kordial

Jus dan kordial adalah merupakan jenis minuman yang berbeza. Minuman kordial biasanya mengandungi sedikit kandungan buah asli tetapi pemanis buatan fruktosa yang tinggi berbanding jus buah sebenar yang datangnya 100% dari buah sebenar. Jadi, pilihlah jus buah sebenar (boleh je blend sendiri kan) kerana ia pasti kurang gula buatan berbanding jus sebenar.


13. Makan Dengan Potongan Yang Besar

Seseorang yang makan dengan potongan yang besar boleh menambah kalori di badan mereka sebanyak 50% berbanding dengan mereka yang mengambil potongan kecil dan kunyah perlahan-lahan.


14. Malas Bersenam

Walaupun anda telah mengurangkan pengambilan makanan (diet lah katakan), tetapi mungkin tidak dapat mengecilkan bahagian pinggang yang berlemak itu tanpa senaman. Badan akan lebih cepat berisi apabila anda malas bersenam. Banyak video senaman mudah yang anda boleh lakukan di rumah yang terdapat di YouTube. Semua dihujung jari.


15. Makan Lewat Malam

Mengikut kajian Journal Obesity, seseorang yang makan selepas jam 8 malam akan mendapat lebih banyak kalori. Jadi jika keinginan anda untuk makan tengah malam tu membuak-buak, carilah makanan yang mempunyai kandungan gula dan lemak yang rendah. Seperti susu rendah lemak, air masak, buah-buahan ke ataupun roti oatmeal.


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA
Continue Reading

OMEGA GUARD DAN KESIHATAN JANTUNG.

Assalamuaikum.....
Kali ni Ija nak kongsikan pasal OMEGA GUARD DAN KESIHATAN JANTUNG. Hasil perkongsian MASTER BAITI dalam kelas whatsapp. Alhamdulilah, perkongsian yg berguna untuk Ija sharekan ngan korang semua......Isi dia cukup, cukup padat banyak yg kami tak tau rupanya.





Apa penyebab penyakit jantung @ strok?

Kerana kandungan kolestrol dalam badan/ darah yang tinggi

Untuk jantung :  Kolestrol dalam badan /  darah pada arteri tersumbat dan menyebabkan terlalu sedikit bekalan oksigen dan darah sampai ke jantung.

Untuk strok : Kolestrol mengumpulkan plak pada otak yang menyebabkan otak tidak mendapaat darah dan oksigen yang mencukupi.


point dia memang saluran darah tersumbat

Kenapa penyakit jantung dan penyakit strok ada kaitan?
Kerana punya penyakit ni sama
- kolestrol yang meyempitkan saluran darah

Kenapa penyakit jantung dan Strok  amat ditakuti?
Kerana TIADA TANDA-TANDA awal serangan bagi penyakit jantung dan Strok. Jadi BAHAYAKAN!!!!!!!

Apakah  penyelesaian kepada penyakit merbahaya ni?
1)  Bersenam @ bersukan dengan kerap
2)  Memakan makanan tambahan yang mampu menyerap atau mengurangkan kadar kolestrol dalam darah / badan

***Sudah tentu produk SHAKLEE menjadi pilihan.

PERBEZAAN ANTARA LEMAK DAN KOLESTROL

Apa itu lemak?
- Lemak merupakan sebatian organik yang terdiri daripda karbon, hidrogen dan oksigen dan ia merupakan sumber asas tenaga dalam sesuatu makanan. Lemak  juga boleh terbahagi kepada lemak baik atau lemak jahat. Lemak  baik ialah lemak tidak tepu manakala lemak jahat ini pula ialah lemak tepu.

- Lemak tepu ini merupakan diet utama yang menyebabkan low density lipoproteins (LDL) kolestrol yang tinggi dan harus dihadkan kepada 10 peratus kalori harian kita. Lemak tepu ini juga  meningkatkan high density lipoproteins (HDL) kolestrol seperti lemak lain lakukan, menurut the harvaard SChool of PUBLIC HEALTH , lemak tepu termasukdaging, mentega, keju, minyak kelaoa sawit, dan minyak kelapa. Menurut  Maiyo klinik, lemak tepu ini boleh menyumbat saluran arteri dan meningkatkan risiko serangan jantung.

Apa itu kolestrol?
Kolestrol ialah sebatian berlilin ( waxy) yang secara semulajadinya dihasilkan dalam badan manusia untuk membantu membina dan melindungi membrane sel. Kolestrol bertindak sebagai perintid kepda hormone seperti estrogen dan testosteron. Oleh kerana kolestrol dihasilkan oleh badan, maka kita tidak perlu memakan makanan yang mengandungi kolestrol ilah keju, telur, mentega dan daging merah.

 Terdapat dua jenis tahap kolestrol dalam darah, HDL ( High density Lipoprotein) kolestrol merupakan kolestrol jenis yang sihat yang mana akan menyingkirkan kolestrol yang tidak sihat daripada jantung. Menurut the American Heart Association, LDL ( low density lipoprotein) kolestrol menyebabkan lemak berkumpul pada arteri dan boleh membawa kepada sakit jantung. Menurut the Mayo Klinik, Makanan yang mengandungi lemak tepu akan meningkatkan kolestrol paling tinggi.

Jadi, adakah kedua-duanya sama?
Menurut Maiyo klinik, kolestrol bukan satu bentuk lemak tetapi ia merupakan satu sebatian yang dijumpai dalam makanan yang tinggi dengan lemak tepu. Jadi, diet yang berlemak  dan berkolestrol banyak dijumpai dalam makanan yang sama dan makanan yang berlemak boleh meningkatkan kolesterol dalam darah.


Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA
Continue Reading

OMEGA GUARD DAN KAWAN-KAWAN UNTUK SENDI

Assalamualaikum.....
Pagi ni ija nak share ngan korang info OMEGA GUARD DAN KAWAN-KAWAN UNTUK SENDI yg ija dapat masa join KELAS ONLINE bersama MASTER WANI. Ya Allah kelas sejam je....... tapi banyak info dan ilmu berguna yg Ija dapat. Insha Allah ija akan sharekan di sini.



FUNGSI OMEGA GUARD UNTUK SENDI??
- Bersifat anti -radang
- Minyak ikan (EPA + DHA) bermanfaat mengurangkan kebas & keradangan pada sendi
- Membantu merawat rheumatoid arthritis

DALAM SET SENDI ADA APA?
- AJHT
- Omega guard
- Ostematrix

JENIS-JENIS SENDI
- Sendi lesung ( bahu, pinggul)
- Sendi engsel ( lutut, siku)
- Tulang belakang
- Sendi jari kaki dan tangan

TANDA-TANDA SENDI YANG TAK SIHAT
- Mudah kejang dan tegang pada sendi
- Rasa  lenguh-lenguh dan kebas yang berlarutan
- bengkak pada sendi
- Rasa sakit pada sendi terutama ketika bergerak
- Bunyi berkeriuk pada sendi



APA ITU OSTEOPOROSIS
- Tulang menjadi rapuh dibahagian (tulang belakang, pinggul, pinggang)

SIMPTOM
- berlakunya retakpada tulang dengan mudah

AKIBAT OSTEOPOROSIS?
- Kekurangan protein, kolagen & kalsium
* kekurangan kalsium, protein & kolagen boleh menyebabkan badan menjadi bengkok



APA ITU OSTEOARTHRITIS?
- Kecacatan  pada  bahagian sendi
- Terjadinya apabila tulang rawan membentuk permukaan sendi menjadi haus
- Keradangan berlaku akibat tidak cukup khasiat

TANDA-TANDA AWAL:
- Ngilu pada sendi
- pembengkakkan sendi
- Keradangan

Apa itu rheumatoid arthritis?
- Penyakit kronik pada sendi & melibatkan organ-organ lain
- 1/3% daripda seluruh dunia mengalami penyakit ini
- bermula dari peringkat umur 30-50 tahun

TANDA-TANDA AWAL:
- Pembengkakkan tisu penyambung

TIP-TIP PENJAGAAN KESIHATAN SENDI:
- Lakukan senaman secara rutin kerana ia boleh mengelakkan sendi otot menjadi lemah
- Kawal  berat badan anda supaya tidak melebihi berat normal

MAKANAN YANG TERBAIK UNTUK SENDI SEPERTI:
Glucosamine - membantu pembentukkan kartilaj
Kalsium dan mineral - membantu pembentukkan sel tulang yang sihat
Omega 3 -  bersifat anti radang yang membantu dan mencegah masalah sakit sendi
Vitamin D -  meningkatkan penyerapan kalsium
Vitamin C- bersifat antioksida yang menghalang kerosakkan sel dalam sendi

** semua vitamin ini ada dalam set  SENDI SHAKLEE
- ADVANCED JOINT HEALTH TABLET
- OMEGA GUARD
- OSTEMATRIX

HEALING CRISIS?
Akan melalui proses penyembuhan dalam 4 peringkat:
- inflamasi dan pembekuan darah (72jam pertama)
- pembentukkan tulang lembut (2 hari ke 2 minggu)
- pembentukkan tulang keras (2-6 minggu)
- union (sembuh sepenuhnya) ( 3- 6 bulan )

- Kesimpulan amalkan CADANGAN SET SENDI SHAKLEE untuk penyembuhan yang mudah dan terbaik insha Allah dengan izinNya.

CADANGAN SET  SENDI SHAKLEE


AJHT
- Menyokong keselesaan Sendi
- memelihara tisu penyambung yang sihat
- Meningkatkan kkesan kusyen pada SENDI

OMEGA GUARD
- mengurangkan inflamasi
- Melambatkan  Degradasi tulang rawan
- mengurangkan keradangan SENDI
- Bertindak sebagai pelincir
- Meningkatkan kesihatan SENDI

OSTEMATRIX
- Mengekalkan sel tulang yang sihat
- Kalsium penting untuk tulang, otot, ligament
- Magnesium  dapat mengimilasikan kalsium ke dalam tulang
 dan mencegah pembentukkan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi
- Membantu mengurangkan gejala osteoarthritis


Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA
Continue Reading

Friday, November 21, 2014

CANTIK DAN GOJES DENGAN VITAMIN E SHAKLEE


Cantik dan Gojes dengan VITAMIN E Shaklee.

Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik.

Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro- Vitamin A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

Makanlah vitamin E bersumber semulajadi dan ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia 'd' atau 'l'.
Bagi yang bertulis pada label dengan 'd' ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala 'l' adalah sumber tiruan atau sumber kimia.

Mengapa perlu memilih sumber asli? Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik kemudan hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.

VITAMIN E juga bertindak sebagai

Awet muda
Membaiki peredaran darah, memperbaiki tisu, rawatan PMS
Mengurangkan parut
Meningkatkan kesuburan untuk lelaki & juga wanita
Kulit dan rambut sihat, cantik & lebat
Merawat masalah keintiman
Merawat masalah seksual lelaki
Vitamin E juga boleh dijadikan sebagai masker semulajadiAnd yg best vitamin e ni dah ditambah dgn GRAPE SEED EXTRACT yg menambahkan lagi khasiatnya dan tahap powernya berbanding yg dulu



Kebaikan kesihatan grape seed extract
Menyingkirkan radikal bebas
Mengurangkan radang (inflammatory)
Membantu kesihatan otak, kulit dan mata.
Membantu pengedaran mikro dan kardiovaskular.
Mencegah masalah kelenjar prostat
Melambatkan proses penuaan
Mengurangkan kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit
Mencegah kesan negatif yang disebabkan oleh sinar ultraviolet
Membantu fungsi sistem saraf otak
Meningkatkan daya pertahanan
MASKER VITAMIN E

Sebelum tidur

Sapu sebiji vitamin E sebelum tidur..Caranya, vitamin E tu cucuk dgn jarum dan picit perlahan-lahan sampai keluar minyak vitamin E dan sapu keseluruh muka nipis2.

atau

Pagi
Sapu muka dgn plain yogurt dan biarkan selama 5-10min... Memang best..! Atau boleh campur yogurt tu dgn sesudu kecil ESP. Tepek kat muka sampai rasa kulit muka menegang (sampai yogurt tu kering). Besttt sangat masa ni, kalah masker yg kita dok tepek mcm topeng tu... Lepas dah kering tu terus basuh dgn pencuci muka. Memang lembut jer rasa kulit

TESTIMONI PENGGUNAAN VITAMIN E!

TESTIMONI #1



TESTIMONI #2



Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA
Continue Reading

Thursday, November 20, 2014

SET KEINTIMAN SHAKLEE: KEMBALIKAN KEHANGATAN MALAM PERTAMA (18SX)

Assalamualaikum, ini saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang Vitamin Cinta Shaklee. Mengapa gabungan vitamin E & Alfalfa digelarkan sebagai vitamin cinta ya? Kombinasi dua beradik ini dapat memberikan kesan yang sangat-sangat mengujakan tau... Jom semak fungsi dan khasiat vitamin cinta ini.


Adakalanya, pasangan yang telah lama berkahwin semakin melupakan hubungan intim. Malah ada juga yang menganggap, dah tua-tua ni manalah perlu berhubungan intim ni...Eh, jangan macam tu! Jika keadaan ini berterusan, ia boleh menjejaskan hubungan suami isteri. Rumahtangga semakin dingin dan malah ia juga boleh mengakibatkan perceraian! Jadi, usah dibiarkan masalah ini berlanjutan kerana ia boleh menjejaskan kerukunan rumah tangga.



Selain faktor usia antara punca yang menyebabkan HUBUNGAN CINTA semakin pudar dan 'dingin' antaranya kerana kehamilan, kelahiran, penyusuan susu badan (anak asyik 'melekap' dan akhirnya ibu pun tertidur). Tinggallah si suami terkulat-kulat sendirian. Perubahan hormon dan stress serta sibuk dengan tugasan pejabat dan anak-anak turut mengurangkan keinginan wanita dan adakala suami juga untuk berhubungan intim. Ada juga wanita yang diganggu dengan masalah keputihan dan ini turut dijadikan alasan untuk mematikan 'mood' suami. Wanita yang ada masalah keputihan biasanya turut mempunyai rasa rendah diri untuk tampil menawan bersama suami.



Jom lakukan sesuatu untuk menyemarakkan lagi hubungan kasih sayang antara suami dan isteri.Kali ini saya akan membantu anda dengan memperkenalkan Vitamin Cinta ini. Sesuai untuk suami dan isteri dan sangat membantu hubungan menjadi lebih mesra dan bersemangat. Jom ketahui dengan lebih lanjut:

Vitamin E Complex

Peranan Kepada Suami

-Lebih tenaga seksual
-Ereksi yang lebih lama
-Libido yang lebih kuat
-
Orgasma yang lebih kerap dan bersemangat

Peranan Kepada Isteri

-Lebih tenaga seksual
-Lebih mudah terangsang
-Libido yang lebih kuat
-Orgasma yang lebih kerap dan bersemangat
Untuk menstabilkan hormon seks dan -kewanitaan terutama bagi ibu yang menyusu dan mempunyai kandungan hormon prolaktin (hormon menyusu) yang tinggi


Alfafa Complex ( dikenali juga sebgai Kacip Fatimah Moden )

-membantu mengurangkan masalah keputihan
-mengurangkan masalah 'kering' ketika bersama
-memberikan orgasma yang lebih kerap dan bersemangat
-membantu detoks dan mengurangkan masalah sembelit
-menghilangkan masalah bau badan


Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA
Continue Reading